ORDIN nr. 3 din 7 ianuarie 2008
pentru aprobarea Normelor privind atestarea profesionala a conducatorilor auto care efectueaza transport de persoane in regim de taxi sau transport in regim de inchiriere si agrearea autovehiculelor care efectueaza transport in regim de taxi

EMITENT:      MINISTERUL TRANSPORTURILOR 
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 34 din 16 ianuarie 2008 
 

Data Intrarii in vigoare: 16 Ianuarie 2008
-------------------------------------------------------------------------



    În temeiul prevederilor art. VII lit. b) din Legea nr. 265/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificãrile ulterioare, precum şi ale art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 367/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul transporturilor emite urmãtorul ordin:

     ART. 1
    Se aprobã Normele privind atestarea profesionalã a conducãtorilor auto care efectueazã transport de persoane în regim de taxi sau transport în regim de închiriere şi agrearea autovehiculelor care efectueazã transport în regim de taxi, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
     ART. 2
    Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. şi Regia Autonomã "Registrul Auto Român" vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
     ART. 3
    Pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.170/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere - Metodologia de licenţiere a transporturilor rutiere publice de persoane sau bunuri în regim de taxi, a transporturilor rutiere publice de persoane în regim de închiriere, condiţiile privind agrearea autovehiculelor care efectueazã transport în regim de taxi, precum şi metodologia de eliberare a certificatului de atestare a pregãtirii profesionale a taximetriştilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 12 august 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
     ART. 4
    Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                           Ministrul transporturilor,
                                 Ludovic Orban

    Bucureşti, 7 ianuarie 2008.
    Nr. 3.


    ANEXĂ

                                 NORME
         privind atestarea profesionalã a conducãtorilor auto care
       efectueazã transport de persoane în regim de taxi sau transport
     în regim de închiriere şi agrearea autovehiculelor care efectueazã
                         transport în regim de taxi

     CAP. I
    Atestarea profesionalã a conducãtorilor auto care efectueazã transport de persoane în regim de taxi sau transport în regim de închiriere

     ART. 1
    Pentru a putea practica transportul de persoane în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere, conducãtorul auto trebuie sã îndeplineascã cumulativ condiţiile prevãzute la art. 26 alin. (1) din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
     ART. 2
    Conducãtorul auto care efectueazã transport de persoane în regim de taxi sau transport în regim de închiriere trebuie sã deţinã certificat de atestare a pregãtirii profesionale, care sã confirme dobândirea cunoştinţelor profesionale în calitate de conducãtor de autovehicul de transport rutier de persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere.
     ART. 3
    (1) Certificatul de atestare a pregãtirii profesionale pentru transport de persoane în regim de taxi sau transport în regim de închiriere este eliberat de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., prin agenţiile teritoriale.
    (2) Modelul şi conţinutul certificatelor de atestare a pregãtirii profesionale sunt prevãzute în anexele nr. 1a) şi 1b) la prezentele norme.
    (3) Certificatele de atestare a pregãtirii profesionale, specifice fiecãrui tip de transport, se obţin în urma promovãrii unui examen pe bazã de test-grilã organizat de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., care va desemna comisia de examinare.
     ART. 4
    Pentru susţinerea testului-grilã, candidaţii trebuie sã prezinte la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. din judeţul pe a cãrui razã se desfãşoarã examenul documentele prevãzute la art. 26 alin. (3) din Legea nr. 38/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
     ART. 5
    (1) Pregãtirea profesionalã va fi asiguratã de cãtre o unitate de şcolarizare a conducãtorilor auto autorizatã.
    (2) Cursurile de pregãtire profesionalã prevãzute la art. 27 din Legea nr. 38/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, trebuie sã asigure candidaţilor cunoştinţele necesare referitoare la reglementãrile specifice în vigoare, precum şi la practicarea activitãţii de transport de persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere.
    (3) Programele de şcolarizare vor fi astfel întocmite încât sã poatã rãspunde tematicii prevãzute în anexele nr. 2a) şi 2b) la prezentele norme şi vor fi avizate de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R.
    (4) Cursurile de pregãtire profesionalã în vederea atestãrii conducãtorilor auto pentru transportul în regim de taxi sau în regim de închiriere au durata de 30 de ore.
     ART. 6
    Pentru înscrierea la cursurile de pregãtire profesionalã a conducãtorilor auto, solicitanţii vor prezenta documentele prevãzute la art. 27 alin. (3) din Legea nr. 38/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
     ART. 7
    (1) Testul pentru obţinerea certificatului de atestare a pregãtirii profesionale constã într-o probã scrisã tip grilã, cu 20 de întrebãri.
    (2) Pentru promovarea examenului este necesar sã se rãspundã corect la 70% din numãrul total de întrebãri cuprinse în testul-grilã.
    (3) Rezultatul testãrii va fi comunicat candidaţilor în aceeaşi zi, iar eventualele contestaţii vor fi depuse în termen de 3 zile de la comunicare la sediul Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R.
    (4) Conducãtorul auto care nu a promovat testul-grilã are dreptul la o nouã testare dupã maximum 15 zile, în condiţiile prezentãrii dovezii plãţii în contul agenţiei Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. a taxei privind testarea.
    (5) Dupã un al doilea test nepromovat conducãtorul auto mai poate solicita o nouã testare numai dupã absolvirea unui nou curs de pregãtire profesionalã.
    (6) Documentele prevãzute la art. 6 împreunã cu catalogul cursului şi cu situaţia conducãtorilor auto examinaţi se pãstreazã de şcoala de conducãtori auto sau de centrul de pregãtire profesionalã unde s-a desfãşurat cursul de pregãtire profesionalã, o perioadã de 10 ani.
    (7) Conducãtorului auto care a promovat testul-grilã i se elibereazã o adeverinţã care atestã promovarea examenului, valabilã pânã la eliberarea certificatului de atestare a pregãtirii profesionale, dar nu mai mult de 30 de zile.
     ART. 8
    (1) Certificatul de atestare a pregãtirii profesionale, în cazul transportului de persoane în regim de taxi sau transportului în regim de închiriere, se elibereazã pentru o perioadã nedeterminatã.
    (2) Certificatul de atestare a pregãtirii profesionale este valabil în condiţiile vizãrii sale la 5 ani şi conducãtorul auto face dovada cã este apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru transportul public de persoane şi deţine permis de conducere corespunzãtor.
    (3) Vizarea certificatului de atestare a pregãtirii profesionale se efectueazã în urma promovãrii de cãtre solicitant a testului tip grilã prevãzut la art. 3 alin. (3).
    (4) Certificatul de atestare a pregãtirii profesionale este valabil pe teritoriul României.
     ART. 9
    Certificatele de atestare a pregãtirii profesionale a taximetriştilor valabile la data de 6 august 2007 vor fi preschimbate gratuit de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., prin agenţiile teritoriale, cu certificate de atestare a pregãtirii profesionale a taximetriştilor prevãzute în prezentele norme.

     CAP. II
    Agrearea autovehiculelor care efectueazã transport în regim de taxi

     ART. 10
    (1) Agrearea autovehiculelor care efectueazã transport în regim de taxi se realizeazã la cerere, de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Român", denumitã în continuare RAR, prin reprezentanţele sale teritoriale.
    (2) Se agreazã pentru transportul de persoane în regim de taxi numai autoturisme dotate cu portiere de acces şi de evacuare în dreptul fiecãrei banchete sau fiecãrui scaun pentru clienţi, dupã caz, cu spaţiu corespunzãtor transportului bagajelor de mânã, şi care nu pot transporta mai mult de 4 persoane, în afara conducãtorului auto.
    (3) Se agreazã pentru transportul de mãrfuri în regim de taxi numai autoutilitare a cãror masã totalã maximã autorizatã nu depãşeşte 3,5 tone.
    (4) Pentru autovehiculele menţionate la alin. (2) şi (3), care corespund condiţiilor prevãzute în prezentele norme RAR elibereazã contra cost certificatul de agreare, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme. Acest document se elibereazã pentru o perioadã de 10 ani şi este valabil numai prin vizarea sa anualã.
     ART. 11
    Pentru autoturismul care efectueazã transport de persoane în regim de taxi, certificatul de agreare se elibereazã dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
    a) are inspecţia tehnicã periodicã în termen de valabilitate, conform prevederilor legale;
    b) este dotat cu aparat de taxat în stare de funcţionare, care corespunde prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    c) este dotat legal cu staţie radio de emisie-recepţie, în cazul taxiurilor autorizate pentru localitãţile în care existã servicii de dispecerat, sau cu telefon mobil, în cazul taxiurilor autorizate pentru celelalte localitãţi;
    d) este dotat cu lampã taxi în stare de funcţionare, conform prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, omologatã de RAR;
    e) are linia medianã orizontalã a caroseriei, de regulã sub nivelul geamurilor, marcatã pe pãrţile laterale de o bandã dublã de carouri tip şah având culori alternative alb şi negru, de dimensiuni 3 x 3 cm, pe o lungime egalã cel puţin cu lãţimea portierelor;
    f) caroseria are culoarea galbenã, în totalitate sau cel puţin începând cu partea de deasupra benzii duble tip şah, dacã prin hotãrâre a consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu s-a stabilit o altã culoare;
    g) are aplicat pe fiecare portierã din spate câte un ecuson care conţine urmãtoarele elemente:
    - localitatea de autorizare;
    - tipul transportului, respectiv: TAXI;
    - termenul de valabilitate a autorizaţiei taxi sau a copiei conforme, dupã caz;
    - numãrul de ordine al autorizaţiei taxi sau al copiei conforme, dupã caz;
    - numãrul de înmatriculare al autoturismului pentru care s-a eliberat autorizaţia taxi sau copia conformã, dupã caz.
    Aceastã prevedere nu se aplicã la prima agreare a autoturismului;
    h) are înscrise pe portierele din faţã valorile tarifelor de distanţã (lei/km) practicate pe timp de zi şi pe timp de noapte, modelele şi dimensiunile acestor inscripţionãri fiind stabilite prin hotãrâre a consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti;
    i) are afişatã în interior, la loc vizibil, o listã care sã poatã fi consultatã de cãtre client, cuprinzând titularul legal al autorizaţiei taxi şi tarifele de distanţã, de staţionare şi de pornire, pe timp de zi şi pe timp de noapte, purtând ştampila primãriei localitãţii de autorizare, precum şi un ecuson cuprinzând numele şi fotografia conducãtorului auto. Aceastã prevedere nu se aplicã la prima agreare a autoturismului;
    j) are toate geamurile transparente, neacoperite cu înscrisuri, colante ori alte dotãri care atenueazã vizibilitatea atât dinãuntru, cât şi din afarã.
     ART. 12
    Pentru autoutilitara care efectueazã transport de mãrfuri în regim de taxi, certificatul de agreare se elibereazã dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
    a) are inspecţia tehnicã periodicã în termen de valabilitate, conform prevederilor legale;
    b) este dotatã cu aparat de taxat în stare de funcţionare, care corespunde prevederilor Legii nr. 38/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    c) este dotatã cu lampã taxi în stare de funcţionare, conform prevederilor Legii nr. 38/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, omologatã de RAR;
    d) are linia medianã orizontalã a caroseriei, de regulã sub nivelul geamurilor, marcatã pe pãrţile laterale de o bandã dublã de carouri tip şah având culori alternative alb şi negru, de dimensiuni 5 x 5 cm, pe o lungime egalã cel puţin cu lãţimea portierelor;
    e) caroseria are culoarea galbenã, în totalitate sau cel puţin începând cu partea de deasupra benzii duble tip şah, dacã prin hotãrâre a consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu s-a stabilit o altã culoare;
    f) are aplicat pe portierele cabinei câte un ecuson care conţine urmãtoarele elemente:
    - localitatea de autorizare;
    - tipul transportului, respectiv: TAXI;
    - termenul de valabilitate a autorizaţiei taxi sau a copiei conforme, dupã caz;
    - numãrul de ordine al autorizaţiei taxi sau al copiei conforme, dupã caz;
    - numãrul de înmatriculare al autoutilitarei pentru care s-a eliberat autorizaţia taxi sau copia conformã, dupã caz.
    Aceastã prevedere nu se aplicã la prima agreare a autoutilitarei;
    g) are înscrise pe portierele cabinei valorile tarifelor de distanţã (lei/km) practicate pe timp de zi şi pe timp de noapte, modelele şi dimensiunile acestor inscripţionãri fiind stabilite prin hotãrâre a consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti;
    h) are afişatã în interior, la loc vizibil, o listã care sã poatã fi consultatã de cãtre client, cuprinzând titularul legal al autorizaţiei taxi şi tarifele de distanţã, de staţionare şi de pornire, pe timp de zi şi pe timp de noapte, purtând ştampila primãriei localitãţii de autorizare, precum şi un ecuson cuprinzând numele şi fotografia conducãtorului auto. Aceastã prevedere nu se aplicã la prima agreare a autoutilitarei;
    i) are toate geamurile cabinei transparente, neacoperite cu înscrisuri, colante ori cu alte dotãri care atenueazã vizibilitatea atât dinãuntru, cât şi din afarã.
     ART. 13
    Certificatul de agreare conţine şi informaţii privind dotãrile care se referã la gradul de confort şi de protecţie conferit de autovehicul, prevãzute în Legea nr. 38/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã cum urmeazã:
    a) volumul portbagajului util exprimat în dmc (numai pentru autoturisme);
    b) existenţa instalaţiei pentru aer condiţionat;
    c) numãrul airbag-urilor pentru pasageri cu care este dotat autovehiculul;
    d) existenţa dispozitivului GPS de monitorizare;
    e) existenţa dispozitivului fix de înregistrare a precizãrilor fãcute de client;
    f) existenţa peretelui despãrţitor dintre conducãtorul auto şi clienţi;
    g) existenţa dispozitivului de platã prin intermediul cardului bancar.
     ART. 14
    Vizarea anualã a certificatului de agreare se efectueazã de RAR numai dacã autovehiculele respectã integral condiţiile de agreare prevãzute în prezentele norme.
     ART. 15
    (1) În cazul primei agreãri pentru transportul în regim de taxi a unui autoturism care are inspecţia tehnicã periodicã în termen de valabilitate, RAR va limita valabilitatea acesteia la o perioadã de 6 luni, respectiv un an pentru autoturismele noi, fãrã a se depãşi termenul iniţial de valabilitate. Limitarea se va face fãrã verificarea condiţiilor tehnice pe baza cãrora s-a acordat inspecţia curentã şi va fi materializatã prin completarea urmãtoarei rubrici din anexa la certificatul de înmatriculare cu noul termen de valabilitate, precizându-se inclusiv textul "ITP TAXI".
    (2) În cazul în care autovehiculul nu are inspecţia tehnicã periodicã în termen de valabilitate, cu ocazia vizãrii anuale a certificatului de agreare, RAR va efectua şi inspecţia tehnicã periodicã.
     ART. 16
    (1) În cazul autovehiculelor care deţin certificat de agreare conform vechiului model, în termen de valabilitate, RAR îl va preschimba cu unul conform noului model, la cerere. Noul certificat de agreare va avea valabilitatea de 10 ani, în condiţiile vizãrii sale anuale.
    (2) Certificatele de agreare valabile la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme şi pentru care nu se solicitã preschimbare îşi prelungesc automat valabilitatea pentru o perioadã de 10 ani de la data emiterii lor, cu condiţia vizãrii anuale.
    (3) Preschimbarea certificatului de agreare prevãzutã la alin. (1) se va realiza în condiţiile efectuãrii tuturor operaţiunilor prevãzute de prezentele norme.
     ART. 17
    RAR poate emite un duplicat al unui certificat de agreare, utilizând înregistrãrile din sistemul informatic propriu, pe baza declaraţiei deţinãtorului vehiculului privind justificarea solicitãrii (pierdere, furt, distrugere). Duplicatul va avea acelaşi termen de valabilitate ca şi certificatul de agreare pe care îl înlocuieşte.
     ART. 18
    Acelaşi autovehicul nu poate fi autorizat în aceeaşi perioadã ca autovehicul destinat transportului în regim de taxi, transportului în regim de închiriere sau ca autovehicul pentru şcoalã (destinat instruirii practice în conducerea auto).


     ANEXA 1a)
    ---------
la norme
--------


                                                        - matcã -
         ┌─────────────────────────────────────────────────────────────┐
         │                                                            
         │                    ROMÂNIA                                 
         │           MINISTERUL TRANSPORTURILOR                       
         │         - Autoritatea Rutierã Românã -                     
         │                                                             
         │             CERTIFICAT PROFESIONAL                         
         │     pentru conducãtorii auto care efectueazã               
         │        transport rutier în regim de taxi                   
         │                                                             
         │                                                            
         │  Numele ............................................       
         │  Prenumele .........................................       
         │  Data şi locul naşterii ............................       
         │  CNP ...............................................       
         │                                                            
         │  "Sunt de acord ca datele personale cuprinse în            
         │  prezentul document sã fie prelucrate şi sã intre          
         │  în baza de date a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R.,    
         │  care se obligã sã respecte drepturile prevãzute de        
         │   Legea nr. 677/2001, cu modificãrile şi completãrile       
         │  ulterioare."                                              
         │                                                            
         │ Semnãtura ......................                           
         │  Seria CPTx                                                
         │                                                            
         │               Data eliberãrii: ............                 
         │  Nr. ...............                                       
         └─────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                         - faţã -
         ┌─────────────────────────────────────────────────────────────┐
         │                                                            
         │                    ROMÂNIA                         ┌──────┐ │
         │           MINISTERUL TRANSPORTURILOR                     │ │
         │       Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R.          │ FOTO │ │
         │                                                          │ │
         │             CERTIFICAT PROFESIONAL                       │ │
         │     pentru conducãtorii auto care efectueazã       └──────┘ │
         │        transport rutier în regim de taxi                   
         │                                                            
         │                                                             
         │  Numele ............................................       
         │  Prenumele .........................................       
         │  Data şi locul naşterii ............................       
         │  ...................................................       
         │  CNP ...............................................       
         │                                                            
         │                                                             
         │                     DIRECTOR GENERAL                       
         │  Seria CPTx                                                
         │                                                            
         │                          Data eliberãrii: ..........       
         │  Nr. ...............                                       
         └─────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                        - verso -
         ┌─────────────────────────────────────────────────────────────┐
         │                                                            
         │ Se certificã prin prezentul certificat cã titularul a fãcut │
         │ dovada pregãtirii sale profesionale, potrivit prevederilor 
         │  Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi  
         │ în regim de închiriere, cu modificãrile şi completãrile    
         │ ulterioare.                                                
         │                                                            
         │                                                            
         │        Valabil pânã la:         Valabil pânã la:           
         │       ...................      ...................         
         │                                                            
         │        Valabil pânã la:         Valabil pânã la:           
         │       ...................      ...................         
         │                                                            
         │        Valabil pânã la:         Valabil pânã la:           
         │       ...................      ...................         
         │                                                             
         │ "Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. prelucreazã date cu   
         │ caracter personal în scopul îndeplinirii obligaţiilor sale 
         │ legale; conform  Legii nr. 677/2001, cu modificãrile şi     
         │ completãrile ulterioare, beneficiaţi de dreptul de acces de │
         │ intervenţie asupra datelor şi de opoziţie, iar o datã pe an,│
         │ la cerere şi în mod gratuit, vã puteţi adresa Autoritãţii  
         │ Rutiere Române - A.R.R  printr-o cerere scrisã, semnatã şi 
         │ datatã, solicitând confirmarea faptului cã datele care vã  
         │ privesc sunt sau nu prelucrate.                            
         │ Datele dumneavoastrã nu vor fi transferate în strãinãtate." │
         │                                                            
         │ Seria CPTx Nr. ..............                              
         │                                                            
         └─────────────────────────────────────────────────────────────┘




     ANEXA 1b)
    ---------
la norme
--------


                                                        - matcã -
         ┌─────────────────────────────────────────────────────────────┐
         │                                                             
         │                    ROMÂNIA                                 
         │                                                            
         │           MINISTERUL TRANSPORTURILOR                        
         │         - Autoritatea Rutierã Românã -                     
         │                                                            
         │             CERTIFICAT PROFESIONAL                         
         │     pentru conducãtorii auto care efectueazã               
         │        transport rutier în regim de închiriere             
         │                                                            
         │                                                            
         │  Numele ............................................       
         │  Prenumele .........................................       
         │  Data şi locul naşterii ............................       
         │  CNP ...............................................       
         │                                                            
         │  "Sunt de acord ca datele personale cuprinse în            
         │  prezentul document sã fie prelucrate şi sã intre          
         │  în baza de date a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R.,    
         │  care se obligã sã respecte drepturile prevãzute de        
         │   Legea nr. 677/2001, cu modificãrile şi completãrile       
         │  ulterioare."                                               
         │                                                            
         │ Semnãtura ......................                           
         │                                                            
         │  Seria CPTi                                                
         │                                                            
         │               Data eliberãrii: ............                
         │  Nr. ...............                                        
         └─────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                         - faţã -
         ┌─────────────────────────────────────────────────────────────┐
         │                                                            
         │                    ROMÂNIA                                 
         │                                                    ┌──────┐ │
         │           MINISTERUL TRANSPORTURILOR                     │ │
         │       Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R.          │ FOTO │ │
         │                                                          │ │
         │             CERTIFICAT PROFESIONAL                       │ │
         │     pentru conducãtorii auto care efectueazã       └──────┘ │
         │        transport rutier în regim de închiriere             
         │                                                            
         │                                                             
         │  Numele ............................................       
         │  Prenumele .........................................       
         │  Data şi locul naşterii ............................       
         │  ...................................................       
         │  CNP ...............................................       
         │                                                            
         │                                                             
         │                     DIRECTOR GENERAL                       
         │  Seria CPTi                                                
         │                                                            
         │                          Data eliberãrii: ..........       
         │  Nr. ...............                                       
         └─────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                        - verso -
         ┌─────────────────────────────────────────────────────────────┐
         │                                                            
         │ Se certificã prin prezentul certificat cã titularul a fãcut │
         │ dovada pregãtirii sale profesionale, potrivit  prevederilor │
         │  Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi  
         │ în regim de închiriere, cu modificãrile şi completãrile    
         │ ulterioare.                                                 
         │                                                            
         │                                                            
         │        Valabil pânã la:         Valabil pânã la:           
         │       ...................      ...................         
         │                                                            
         │        Valabil pânã la:         Valabil pânã la:           
         │       ...................      ...................         
         │                                                            
         │        Valabil pânã la:         Valabil pânã la:           
         │       ...................      ...................         
         │                                                             
         │ "Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. prelucreazã date cu   
         │ caracter personal în scopul îndeplinirii obligaţiilor sale 
         │ legale; conform  Legii nr. 677/2001, cu modificãrile şi     
         │ completãrile ulterioare, beneficiaţi de dreptul de acces de │
         │ intervenţie asupra datelor şi de opoziţie, iar o datã pe an,│
         │ la cerere şi în mod gratuit, vã puteţi adresa Autoritãţii  
         │ Rutiere Române - A.R.R printr-o cerere scrisã, semnatã şi  
         │ datatã, solicitând confirmarea faptului cã datele care vã  
         │ privesc sunt sau nu prelucrate.                            
         │ Datele dumneavoastrã nu vor fi transferate în strãinãtate." │
         │                                                            
         │ Seria CPTx Nr. ..............                              
         │                                                            
         └─────────────────────────────────────────────────────────────┘





     ANEXA 2a)
    ----------
la norme
---------

                              TEMATICA
    de pregãtire profesionalã a conducãtorilor de autovehicule
        care efectueazã transport rutier în regim de taxi


                            Plan de învãţãmânt
           pentru cursul de pregãtire profesionalã a conducãtorilor
           de autovehicule care efectueazã transport rutier în regim
                                 de taxi


────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.                                                     Nr. de
crt.             Conţinutul tematic                      ore
────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Legislaţia profesionalã, socialã şi fiscalã          5
  2. Servirea clienţilor                                  3
  3. Practica serviciilor de taximetrie                  10
  4. Conducerea autovehiculului şi siguranţa rutierã      7
  5. Securitatea autovehiculului şi a pasagerilor         5
  6. Limba strãinã (opţional)                             4
────────────────────────────────────────────────────────────────



    A. Programa analiticã pentru disciplina: Legislaţia profesionalã, socialã şi fiscalã
    Durata: ore
    I. Legislaţia specificã ( Legea nr. 38/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare)
    1. Nota introductivã
    2. Transportul în regim de taxi:
    a) autorizarea şi efectuarea transportului;
    b) atestarea profesionalã a taximetriştilor;
    c) autovehiculele taxi;
    d) aparatul de taxat;
    e) tarifele privind transportul în regim de taxi;
    f) obligaţiile operatorului de transport, ale taximetristului şi ale clientului;
    g) sancţiunile şi contravenţiile;
    h) atribuţiile autoritãţilor cu privire la desfãşurarea transportului în regim de taxi.
    3. Legislaţia în vigoare referitoare la utilizarea staţiilor de emisie-recepţie ( Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 591/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi Hotãrârea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio şi echipamentele terminale de telecomunicaţii şi recunoaşterea mutuala a conformitãţii acestora, republicatã).
    II. Legislaţia socialã
    1. Nota introductivã
    2. Contractul individual de muncã:
    a) clauzele generale şi specifice;
    b) drepturile şi obligaţiile angajatului;
    c) suspendarea şi încetarea contractului;
    d) concedierea şi demisia;
    e) variantele de contract individual de muncã;
    f) timpul de lucru şi munca suplimentarã;
    g) concediul de odihnã şi concediul de formare profesionalã;
    h) salarizarea;
    i) sancţiunile disciplinare.
    3. Contractul colectiv de muncã. Clauzele acestuia
    4. Standardul ocupaţional (Cartea taximetristului). Principalele prevederi.
    III. Legislaţia fiscalã
    1. Nota introductivã
    2. Taxe şi impozite, reglementãri în activitatea de taximetrie:
    a) aplicarea TVA;
    b) taxa pe autovehicul;
    c) taxe de trecere şi de utilizare a infrastructurii;
    d) impozitele pe venit;
    e) regimul asigurãrilor;
    f) stabilirea tarifului în taximetrie, cheltuieli fixe şi variabile;
    g) contract de închiriere a autovehiculelor.
    B. Programa analiticã pentru disciplina: Servirea clienţilor
    Durata: ore
    Cerinţele operatorului de transport taxi
    1. Politica firmei privind relaţiile cu clienţii:
    a) regulamentul de ordine interioarã;
    b) ţinuta vestimentarã şi igiena corporalã;
    c) profilul moral şi codul bunelor maniere;
    d) tipurile de nevoi speciale ale clientului;
    e) rezolvarea situaţiilor conflictuale şi a reclamaţiilor;
    f) avantajele oferite clientului.
    2. Comportamentul faţã de clienţi:
    a) obligaţii ale conducãtorului auto;
    b) obligaţii ale clienţilor.
    C. Programa analiticã pentru disciplina: Practica serviciilor de taximetrie
    Durata: ore
    I. Aspecte specifice
    1. Funcţionarea şi utilizarea aparatului de taxat şi a staţiei radio de emisie-recepţie
    2. Întocmirea şi pãstrarea documentelor:
    a) documentele care trebuie sã se gãseascã în mod obligatoriu la bordul vehiculului;
    b) completarea foii de parcurs;
    c) asigurarea cu accesorii;
    d) documentele cu care se încheie ziua de lucru.
    II. Topografia localã
    1. Arterele principale
    2. Drumuri cu sens unic şi intersecţii de circulaţie dirijate
    3. Împãrţirea zonalã
    4. Principalele localitãţi limitrofe
    5. Amplasarea instituţiilor importante
    6. Citirea hãrţilor şi a ghidurilor
    III. Informaţii turistice
    Cunoştinţe referitoare la tipurile de informaţii solicitate de clienţi:
    a) informaţii generale;
    b) istoria oraşului;
    c) edificii istorice şi moderne importante;
    d) divertisment.
    IV. Aspecte practice
    1. Comunicarea cu firma
    2. Abilitãţi de conversaţie cu clienţii
    3. Studii de caz privind comportamentul (profesionist sau neadecvat) al taximetristului:
    a) simularea unei curse;
    b) simularea unui control.
    D. Programa analiticã pentru disciplina: Conducerea autovehiculului şi siguranţa rutierã
    Durata: ore
    I. Cunoştinţe despre vehicul
    1. Cunoştinţe despre exploatarea autovehiculului
    2. Verificarea tehnicã zilnicã
    3. Primirea şi predarea zilnicã a autovehiculului.
    II. Îndrumãri privind conducerea vehiculului
    1. Conducerea defensivã specificã activitãţii de taximetrie:
    a) noţiuni introductive;
    b) factorii conducerii defensive;
    c) mãsuri pentru conducerea în siguranţã;
    d) mãsuri pentru evitarea unui accident.
    2. Factorii care influenţeazã starea fizicã şi psihicã a conducãtorului auto
    3. Conducerea defensivã în diverse situaţii:
    a) pe timp de noapte;
    b) pe timp de ceaţã;
    c) pe timp de ploaie;
    d) pe timp de iarnã;
    e) pe timp de varã;
    f) pe timp de primãvarã şi toamnã;
    g) în mediul urban;
    h) în mediul rural;
    i) pe poduri, sub poduri, tunele şi pasaje rutiere;
    j) la depãşire;
    k) la acordarea prioritãţii;
    l) în coliziuni.
    4. Controlul derapajului:
    a) în linie dreaptã;
    b) în viraje.
    5. Frânarea uniformã
    6. Incendiul la autovehicul
    III. Accidentul rutier
    1. Formularul de consemnare a datelor
    2. Utilizarea diverselor date:
    a) completarea constatãrii de accident;
    b) cauzele accidentului;
    c) implicarea şoferului/vehiculului.
    3. Obligaţiile şoferului implicat într-un eveniment rutier
    4. Obligaţiile şoferului care ajunge la locul unui accident
    5. Evenimentul rutier fãrã persoane accidentate
    6. Mãsuri în cazul unui accident:
    - primul ajutor:
      ● mãsuri generale;
      ● mãsuri conforme cu instructajul special efectuat în firmã.
    IV. Siguranţa rutierã
    1. Circulaţia rutierã: principalele reguli şi abateri
    2. Aspecte generale şi specifice
    3. Infracţiuni care atrag anularea permisului de conducere
    4. Breviarul sancţiunilor contravenţionale şi punctele de penalizare stabilite prin Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 85/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
    E. Programa analiticã pentru disciplina Securitatea autovehiculului şi a pasagerilor
    Durata: ore
    1. Statistici referitoare la violenţa în taximetrie
    2. Riscuri diverse:
    a) clientul dificil;
    b) clientul neplãtitor;
    c) hãrţuirea sexualã;
    d) furtul de obiecte din vehicul;
    e) furtul vehiculului.
    3. Furtul cu violenţã şi ameninţãri:
    a) consecinţe posibile;
    b) profilul autorului;
    c) armele folosite;
    d) mãsuri adoptate pentru evitarea atacului;
    e) cauzele care influenţeazã riscul unui atac;
    f) desfãşurarea unui furt armat.
    4. Prevenirea unui furt armat:
    a) scopul prevenirii;
    b) recunoaşterea furtului armat;
    c) observarea şi vigilenţa;
    d) limitarea informaţiilor.
    5. Mãsuri preventive generale de securitate
    6. Mãsuri preventive specifice de securitate:
    a) înainte de plecarea în cursã;
    b) în timpul cursei;
    c) dupã cursã.
    7. Mãsuri preventive specifice de securitate în cazul unui furt armat:
    a) în timpul atacului;
    b) dupã atac.
    8. Consecinţele psihice ale agresiunii
    9. Consideraţii generale


     ANEXA 2b)
    ----------
la norme
--------

                           TEMATICA
        de pregãtire profesionalã a conducãtorilor de autovehicule
         care efectueazã transport rutier în regim de închiriere

    Plan de învãţãmânt
    pentru cursul de pregãtire profesionalã a conducãtorilor de autovehicule care efectueazã transport rutier în regim de închiriere


────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.                                                     Nr. de
crt.             Conţinutul tematic                      ore
────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Legislaţia profesionalã, socialã şi fiscalã           5
  2. Servirea clienţilor                                   3
  3. Practica serviciilor de transport în regim
     de închiriere                                        10
  4. Conducerea autovehiculului şi siguranţa rutierã       7
  5. Securitatea autovehiculului şi a pasagerilor          5
  6. Limba strãinã (opţional)                              4
────────────────────────────────────────────────────────────────




    A. Programa analiticã pentru disciplina Legislaţia profesionalã, socialã şi fiscalã
    Durata: ore
    I. Legislaţia specificã ( Legea nr. 38/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare)
    1. Nota introductivã
    2. Transportul în regim de închiriere:
    a) autorizarea şi efectuarea transportului;
    b) atestarea profesionalã;
    c) autovehiculele utilizate la transportul în regim de închiriere;
    d) obligaţiile operatorului de transport, ale conducãtorului auto şi ale clientului;
    e) sancţiuni şi contravenţii;
    f) atribuţiile autoritãţilor cu privire la desfãşurarea transportului în regim de închiriere.
    II. Legislaţia socialã
    1. Nota introductivã
    2. Contractul individual de muncã:
    a) clauze generale şi specifice;
    b) drepturile şi obligaţiile angajatului;
    c) suspendarea şi încetarea contractului;
    d) concedierea şi demisia;
    e) variantele de contract individual de muncã;
    f) timpul de lucru şi munca suplimentarã;
    g) concediul de odihnã şi concediul de formare profesionalã;
    h) salarizarea;
    i) sancţiunile disciplinare.
    3. Contractul colectiv de muncã. Clauzele acestuia
    4. Standardul ocupaţional. Principalele prevederi.
    III. Legislaţia fiscalã
    1. Nota introductivã
    2. Taxe şi impozite, reglementãri în activitatea de transport în regim de închiriere:
    a) aplicarea TVA;
    b) taxa pe autovehicul;
    c) taxele de trecere şi de utilizare a infrastructurii;
    d) impozitele pe venit;
    e) regimul asigurãrilor;
    f) contract de închiriere a autovehiculelor.
    B. Programa analiticã pentru disciplina Servirea clienţilor
    Durata: ore
    Cerinţele operatorului de transport
    1. Politica firmei privind relaţiile cu clienţii:
    a) regulamentul de ordine interioarã;
    b) ţinuta vestimentarã şi igiena corporalã;
    c) profilul moral şi codul bunelor maniere;
    d) tipurile de nevoi speciale ale clientului;
    e) rezolvarea situaţiilor conflictuale şi a reclamaţiilor;
    f) avantajele oferite clientului.
    2. Comportamentul faţã de clienţi:
    a) obligaţii ale conducãtorului auto;
    b) obligaţii ale clienţilor.
    C. Programa analiticã pentru disciplina Practica serviciilor de transport în regim de închiriere
    Durata: ore
    I. Aspecte specifice
    1. Întocmirea şi pãstrarea documentelor:
    a) documentele care trebuie sã se gãseascã în mod obligatoriu la bordul vehiculului;
    b) completarea documentelor de transport;
    c) asigurarea cu accesorii;
    d) documentele cu care se încheie ziua de lucru.
    II. Topografia localã
    1. Arterele principale
    2. Drumuri cu sens unic şi intersecţii de circulaţie dirijate
    3. Împãrţirea zonalã
    4. Principalele localitãţi limitrofe
    5. Amplasarea instituţiilor importante
    6. Citirea hãrţilor şi a ghidurilor
    III. Informaţii turistice
    1. Cunoştinţe referitoare la tipurile de informaţii solicitate de clienţi:
    a) informaţii generale;
    b) istoria oraşului;
    c) edificii istorice şi moderne importante;
    d) divertisment.
    IV. Aspecte practice
    1. Comunicarea cu firma
    2. Abilitãţi de conversaţie cu clienţii
    3. Studii de caz privind comportamentul (profesionist sau neadecvat) al conducãtorului auto:
    a) simularea unei curse;
    b) simularea unui control.
    D. Programa analiticã pentru disciplina Conducerea autovehiculului şi siguranţa rutierã
    Durata: ore
    I. Cunoştinţe despre vehicul
    1. Cunoştinţe despre exploatarea autovehiculului
    2. Verificarea tehnicã zilnicã
    3. Primirea şi predarea autovehiculului
    II. Îndrumãri privind conducerea vehiculului
    1. Conducerea defensivã:
    a) noţiuni introductive;
    b) factorii conducerii defensive;
    c) mãsuri pentru conducerea în siguranţã;
    d) mãsuri pentru evitarea unui accident.
    2. Factorii care influenţeazã starea fizica şi psihicã a conducãtorului auto
    3. Conducerea defensivã în diverse situaţii:
    a) pe timp de noapte;
    b) pe timp de ceaţã;
    c) pe timp de ploaie;
    d) pe timp de iarnã;
    e) pe timp de varã;
    f) pe timp de primãvarã şi toamnã;
    g) în mediul urban;
    h) în mediul rural;
    i) pe poduri, sub poduri, tunele şi pasaje rutiere;
    j) la depãşire;
    k) la acordarea prioritãţii;
    l) în coliziuni.
    4. Controlul derapajului:
    a) în linie dreaptã;
    b) în viraje.
    5. Frânarea uniformã
    6. Incendiul la autovehicul
    III. Accidentul rutier
    1. Formularul de consemnare a datelor
    2. Utilizarea diverselor date:
    a) completarea constatãrii de accident;
    b) cauzele accidentului;
    c) implicarea şoferului/vehiculului.
    3. Obligaţiile şoferului implicat într-un eveniment rutier
    4. Obligaţiile şoferului care ajunge la locul unui accident
    5. Evenimentul rutier fãrã persoane accidentate
    6. Mãsuri în cazul unui accident:
    - primul ajutor:
      ● mãsuri generale;
      ● mãsuri conforme cu instructajul special efectuat în firmã.
    IV. Siguranţa rutierã
    1. Circulaţia rutierã: principalele reguli şi abateri
    2. Aspecte generale şi specifice
    3. Infracţiuni care atrag anularea permisului de conducere
    4. Breviarul sancţiunilor contravenţionale şi punctele de penalizare stabilite prin Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 85/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
    E. Programa analiticã pentru disciplina Securitatea autovehiculului şi a pasagerilor
    Durata: ore
    1. Statistici referitoare la violenţa în trafic
    2. Riscuri diverse:
    a) clientul dificil;
    b) clientul neplãtitor;
    c) hãrţuirea sexualã;
    d) furtul de obiecte din vehicul;
    e) furtul vehiculului.
    3. Furtul cu violenţã şi ameninţãri:
    a) consecinţele posibile;
    b) profilul autorului;
    c) armele folosite;
    d) mãsurile adoptate pentru evitarea atacului;
    e) cauzele care influenţeazã riscul unui atac;
    f) desfãşurarea unui furt armat.
    4. Prevenirea unui furt armat:
    a) scopul prevenirii;
    b) recunoaşterea furtului armat;
    c) observarea şi vigilenţa;
    d) limitarea informaţiilor.
    5. Mãsuri preventive generale de securitate
    6. Mãsuri preventive specifice de securitate:
    a) înainte de plecarea în cursã;
    b) în timpul cursei;
    c) dupã cursã.
    7. Mãsuri preventive specifice de securitate în cazul unui furt armat:
    a) în timpul atacului;
    b) dupã atac.
    8. Consecinţele psihice ale agresiunii
    9. Consideraţii generale


     ANEXA 3
    -------
la norme
--------


                         REGISTRUL AUTO ROMÂN

                                                   SERIA       NR.

                  CERTIFICAT DE AGREARE
     pentru autovehicule care efectueazã transport în regim de taxi

      Autovehiculul definit mai jos îndeplineşte prevederile stabilite
      de  Legea nr. 38/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare

                                                (faţã)
  ┌─────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
  │ Categorie                                                      
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │ Marcã / Tip                                                    
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │ Numãr de identificare                                          
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │ Culoare                                                        
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │ Carte de identitate                                            
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │ Numãr de înregistrare                                          
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │ Data emiterii                                                  
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │ Data expirãrii                                                 
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │ Observaţii                                                     
  └─────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘

    Dotãri autovehicul
  ┌─────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
  │Volum portbagaj util autoturism (dmc)                           
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │Existenţã instalaţie pentru aer condiţionat                     
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │Numãr airbag-uri pentru pasageri                                
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │Existenţã dispozitiv GPS de monitorizare                        
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │Existenţã dispozitiv fix de înregistrare                        
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │Existenţã perete despãrţitor conducãtor auto - clienţi           
  ├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
  │Existenţã dispozitiv pentru plata cu cardul                      
  └─────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘

            Reprezentant RAR,
            ................                      ( ştampilã )
                                                      L.S.

                                                        (verso)
    Prelungiri de valabilitate
  ┌─────┬───────────────────┬──────────────────┬────────────┬────────┐
  │  1  │ Nr. înreg. / Data │ Reprezentant RAR │ Expirã la         
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┤  L.S. 
  │                                                             
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┼────────┤
  │  2  │ Nr. înreg. / Data │ Reprezentant RAR │ Expirã la         
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┤  L.S. 
  │                                                             
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┼────────┤
  │  3  │ Nr. înreg. / Data │ Reprezentant RAR │ Expirã la         
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┤  L.S. 
  │                                                             
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┼────────┤
  │  4  │ Nr. înreg. / Data │ Reprezentant RAR │ Expirã la         
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┤  L.S. 
  │                                                             
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┼────────┤
  │  5  │ Nr. înreg. / Data │ Reprezentant RAR │ Expirã la         
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┤  L.S. 
  │                                                             
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┼────────┤
  │  6  │ Nr. înreg. / Data │ Reprezentant RAR │ Expirã la         
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┤  L.S. 
  │                                                             
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┼────────┤
  │  7  │ Nr. înreg. / Data │ Reprezentant RAR │ Expirã la         
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┤  L.S. 
  │                                                              
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┼────────┤
  │  8  │ Nr. înreg. / Data │ Reprezentant RAR │ Expirã la         
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┤  L.S. 
  │                                                             
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┼────────┤
  │  9  │ Nr. înreg. / Data │ Reprezentant RAR │ Expirã la         
  ├─────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────┤  L.S. 
  │                                                             
  └─────┴───────────────────┴──────────────────┴────────────┴────────┘



                              -----------